19-jarige Belgische pilote levert hele prestatie

21/01/2022

De Belgisch-Britse Zara Rutherford, 19 jaar jong, brak zopas een record: als jongste vrouw ooit vloog ze in haar eentje de wereld rond in een ultralicht vliegtuig.

Haar tocht van 155 dagen startte op de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem en daar is ze zopas ook weer geland. Ze vloog in meerdere etappes 52.000 km over meer dan 40 landen op vijf continenten. Aanvankelijk zou de reis drie maanden duren, maar slecht weer en allerlei perikelen beslisten daar anders over. Ze liep enkele maanden uit door verschillende quarantaineperioden, visaproblemen om Rusland binnen te komen en bosbranden in Californië. Maar het blijft een hele prestatie. Door haar vasthoudendheid zette ze haar reis voort en schreef ze geschiedenis.

Haar toestel, een Shark Ultralight, wordt beschouwd als het snelste ultralichte vliegtuig (325 kg) met een kruissnelheid van 300 km/u. Speciaal voor haar tocht was de passagiersstoel vervangen door een extra benzinetank.

De jonge Zara benut de media-aandacht rond haar prestatie om jonge meisjes warm te maken voor een wetenschappelijke opleiding. Zij die ervan droomt ooit als astronaute naar de sterren te vliegen.