The World of Bruegel in Black and White in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel

28 October 2019 - 16 February 2020
Brussels

Naar aanleiding van zijn 450e overlijdensverjaardag stelt deze expo scherp op een minder bekend deel van het werk van genie Pieter Bruegel. Want voor hij zich aan de schilderkunst wijdde, werd hij wereldwijd beroemd met zijn omvangrijke grafisch werk. Nog te zien tot 16 februari 2020.

Na zijn grand tour in Italië verbleef de kunstenaar van 1555 tot 1563 in Antwerpen, waar hij talrijke tekeningen heeft gemaakt voor de prenten die door uitgever Hiëronymus Cock werden verkocht.  In de 16e eeuw gold Antwerpen trouwens als het wereldcentrum van gedrukte afbeeldingen.

Wat verklaarde het enorme succes van gravures in die tijd? Afbeeldingen gingen moeilijk om, grote schilderijen bleven thuis. Gravures waren voor de kunstenaar dus geschikt om hun werk bekend te maken. Ze konden hun fantasie ook meer de vrije loop laten op klein formaat dan op grote schilderijen in opdracht.

Curator Joris Van Grieken: ‘We hebben de sfeer uit die tijd proberen weer te geven. In de 16e en zelfs nog in de 17e eeuw werden prenten op tafel gelegd, in een album gebonden of waren ze los beschikbaar. We stellen er dus tentoon in houten vitrinekasten waar men zich overheen kan buigen, in een vitrinetafel …’

Nog tot 16 februari 2020 kunt u zich heerlijk laten onderdompelen in de denkbeeldige wereld van Pieter Bruegel, in de zalen van het paleis van Karel van Lotharingen, de latere Koninklijke Bibliotheek, een uniek 18e-eeuws schrijn hartje Brussel.