Uitzonderlijke Van Eyck-tentoonstelling in Gent

01 February 2020 - 30 April 2020
Gent

Na Rubens in 2018 in Antwerpen en Bruegel in 2019 in Brussel mag nu Gent hulde brengen aan een schilder. Het Museum voor Schone Kunsten pakt uit met Van Eyck, een Optische Revolutie, het grootste retrospectief ooit van het werk van de schilder.

Deze tentoonstelling is uitzonderlijk omdat ze 13 werken van Van Eyck op één plaats samenbrengt, voor het eerst in de geschiedenis. Ze zijn uitgeleend door de meest vooraanstaande  kunstinstellingen, zoals de National Gallery in Londen, het Kunsthistorisches Museum in Wenen en de Gemäldegalerie in Berlijn.

De buitenluiken van het Lam Gods, zopas nauwgezet gerestoreerd, staan centraal in de tentoonstelling. De antropomorfe kop van het lam vangt de blik, zoals de gebroeders Van Eyck en de afbeeldingen uit die tijd het wilden.

De tentoonstelling stelt ook scherp op de optische revolutie die de schilderijen destijds teweegbrachten. Hoewel Van Eyck niet de uitvinder is van de olieverftechniek, zoals dikwijls wordt beweerd, heeft hij die wel verbeterd en zo zijn tijdgenoten ver achter zich gelaten. Om dat duidelijk te laten uitkomen, staan zijn werken naast die van de grootste schilders van toen. Daardoor vallen zowel de overeenkomsten als de verschillen goed op.

De bezoekers kunnen vanaf 1 februari 2020 drie maanden lang terecht in de 13 voor de gelegenheid heringerichte museumzalen.

Op mskgent  vindt u nadere info.