Uitzonderlijke tentoonstelling over Leonardo Da Vinci in Luik

06 February 2019 - 12 May 2019
Luik

Tot 12 mei loopt in het Museum van het Waalse Leven in Luik een reizende tentoonstelling over het genie Leonardo Da Vinci, waar ’s werelds grootste collectie maquettes te zien is.

De tentoonstelling, in 2017 in Brugge ontworpen door de Luikenaars Jean-Christophe Hubert en Vincent Damseaux, was al te gast in Istanbul, Antalya en Lyon. Na Luik reist ze door naar Barcelona, Moskou, Kiev en daarna Dubai.

Ze omvat ruim 120 maquettes, gemaakt op basis van tekeningen van Leonardo Da Vinci ter gelegenheid van zijn 500e overlijdensverjaardag. Het is de belangrijkste reizende collectie ter wereld, dankzij het werk van een multidisciplinair team van ingenieurs, historici, grafisch vormgevers en ambachtslui. Naast de maquettes zijn er documenten, codices en reproducties die de bezoekers de uitvindingen van het beroemdste renaissancegenie laten ontdekken. Een schitterende en dynamische opstelling, waar heel het gezin van kan genieten!

‘Sommige van zijn uitvindingen leken al te gek of zijn destijds niet verder uitgewerkt’, aldus de twee initiatiefnemers van het project. ‘Denk maar aan het principe van de verplichte dubbele scheepsromp na de ramp met de Titanic, die er maar één had. Nochtans had Leonardo dat 500 jaar geleden al uitgevonden, maar werd zijn idee pas opnieuw opgepikt in de 19e eeuw.’ Andere uitvindingen van hem blijven actueel: ‘Bijvoorbeeld tandwielen, die in doordeweekse voorwerpen verwerkt zijn’, voegt Vincent Damseaux eraan toe.