Tentoonstelling over James Ensor in Oostende

13 mei 2018 - 16 juni 2019
Oostende

Oostende en James Ensor (1860-1949) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. James Ensor hield van zijn geboortestad; ze was zijn muze en inspiratiebron. Wereldwijd lopen musea, verzamelaars en kunstliefhebbers warm voor zijn avant-gardekunst. In 1894 zegt hij vertrouwelijk dat hij ‘aandachtig de meest tegengestelde benaderingswijzen heeft bestudeerd’.

Met zijn 38 schilderijen en zowat 600 tekeningen bezit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen niet alleen ’s werelds grootste, maar ook mooiste en rijkste collectie. De jongste jaren werd de Ensorcollectie van Antwerpen tentoongesteld in New York, Chicago, Los Angeles, Tokio, Bazel, Kopenhagen en Utrecht. Nu is MuZee in zijn geboortestad aan de beurt, van 13 mei 2018 tot 16 juni 2019. Nadere info over deze tentoonstelling vindt u op https://www.muzee.be/nl.

En als u dan toch in Oostende bent, kunt u na uw ontdekkingstocht in het museum het huis bezoeken waar de schilder heeft gewoond. Het wordt momenteel gerenoveerd, maar op de site https://www.dekust.be/nl/doen/james-ensorhuis kunt u lezen dat het medio 2018 weer opengaat.

Meer over James Ensor