Sierkunst van de art nouveau in BELvue-museum

03 augustus 2023 - 07 januari 2024
Brussel

Naast zijn Grote Markt, Manneken Pis, Atomium, talrijke musea en parken lonken liefst 500 gebouwen in art nouveau in Brussel naar bezoekers van over de hele wereld. En tot 7 januari 2024 loopt er in het BELvue-museum ook een expo over talloze meesterwerken van de sierkunst in die stroming.

Voor bewonderaars hebben het Tasselhuis, het Solvayhuis, het Cauchiehuis, het Van Eetveldehuis, het Stripmuseum, het Hortahuis, het Muziekinstrumentenmuseum en het Stoclethuis al lang geen geheimen meer. Voor de anderen nog even eraan herinneren dat de typerende kenmerken de natuurlijke krommingen en zweepslagen zijn, het willekeurig gebruik van metaal en stenen, smeedijzeren ornamenten met plantenmotieven, mozaïeken, muurfresco’s en natuurlijke verlichting. De art nouveau rebelleerde tegen de uitwassen van een ver doorgedreven industrialisering en het krampachtig vasthouden aan vroegere kunststijlen.

Maar vergis je niet: art nouveau is méér dan architectuurpareltjes, waarvan vele op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Hij veroverde ook het domein van de toegepaste kunst om het dagelijkse leven begin 20e eeuw te verfraaien. Daarvan stelt de Koning Boudewijnstichting, eigenaar van een indrukwekkende collectie van 25.000 werken, in het BELvue-museum haar meesterwerken van de art nouveau tentoon. Meubelen, boekbanden, juwelen … ontworpen door grote namen als onder meer Victor Horta, Henry van de Velde, Paul Hankar, Gustave Serrurier-Bovy, Philippe Wolfers.

Geniet van art nouveau met een verhaal.