Reconstructie tombe van Toetanchamon in station van Luik

19 December 2019 - 30 May 2020
Luik

Tot 30 mei 2020 is in Luik een reconstructie van een ongeëvenaarde historische precisie te zien van de tombe van Toetanchamon, zoon van Akhenaton, die 33 eeuwen geleden stierf op 18-jarige leeftijd.

De eigenlijke sarcofaag en de 110 kilo goud die erbij horen, vallen niet te bezichtigen, maar verder is de tentoonstelling in Luik een weergave met originele stukken uit tal van Europese musea en imposante replica’s in nauwkeurig nagebouwde decors. Dimitry Laboury, egyptoloog en wetenschappelijk commissaris van de tentoonstelling, kan zich volledig vinden in deze educatieve aanpak: « het betreft vooral orginele stukken uit de tijd van Toeanchamon. Toch hebben we vooral met replica’s gewerkt omdat we dan een verhaal kunnen brengen waar de bezoeker helemaal kan in opgaan. Zo bereiken we een groter publiek, niet alleen de museumbezoeker die naar voorwerpen in een vitrinekast gaat kijken. »

De drie grafkamers zijn zorgvuldig nagebouwd met de technieken van toen en daarbij is geen enkel detail over het hoofd gezien. Het publiek zal in de voetsporen lopen van Howard Carter, de man die na jaren opgravingen in de Vallei der Koningen in 1922 de verloren gewaande grafkamer van de farao ontdekte.

De tentoonstelling richt niet alleen de schijnwerpers op deze fabelachtige archeologische schat en het wetenschappelijk werk van Howard Carter. Er zijn ook heel wat documenten, vooral persoonlijke fotoalbums, te zien die het Koninklijk Paleis in bruikleen heeft willen geven. Voor de eerste keer krijgt het publiek de foto’s te zien die Koningin Elisabeth, de echtgenote van Albert I, zelf nam toen ze in 1923 met haar zoon Leopold aanwezig was bij de opening van de tombe.

Voor praktische informatie over de tentoonstelling : "Toutankhamon, de ontdekking van de vergeten farao"