Mis Bruegel. The Originals niet

17 September 2019 - 15 September 2020
Brussel

Tot 15 september 2020 zetten de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) dankzij de financiële steun van Visit Vlaanderen meesterwerken van de wereldvermaarde Vlaamse renaissanceschilder Pieter Bruegel de Oude in de kijker, ter gelegenheid van zijn 450e sterfjaar.

In zijn korte carrière penseelde Pieter Bruegel de Oude (1525?-1569) amper een veertigtal werken, voor zover bekend. Naar aanleiding van zijn 450e sterfjaar pakken de KMSKB uit met enkele originele schilderijen uit hun Bruegel-verzameling, de op één na grootste ter wereld: De Val van de Opstandige Engelen (1562), Winterlandschap met Schaatsers en Vogelknip (1565), De Volkstelling te Betlehem (1566) en De Aanbidding der Wijzen (waarschijnlijk omstreeks 1556). Je raakt eigenlijk nooit uitgekeken op zijn rijke verscheidenheid aan vreemdsoortige, soms herkenbare, personages en voorstellingen. Telkens opnieuw ontdek je iets wat de vorige keer aan je aandacht was ontsnapt.

Beleef Bruegel ook digitaal. Ga zelf op verkenning in zijn 16e eeuw, door in de plafondhoge projecties van zijn schilderijen op de wanden te kruipen. Je staat er te midden van de dorpsbewoners, engelen en monsters. Wie dit te confronterend vindt, kan een van de 12 virtuele tentoonstellingen bezoeken op verschillende interactieve schermen. Specialisten geven via beeld- en klankfragmenten gedetailleerd tekst en uitleg bij tal van schilderijen en prenten, Bruegels leven, inspiratie en nalatenschap. Keuze te over.

Trouwens, sinds 14 september 2019 is de gerenoveerde Bruegelzaal weer open.