Marcel Broodthaers, een van de grondleggers van het surrealisme, nu te zien in M HKA

22 October 2019 - 19 January 2020
Antwerpen

In het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) loopt tot 19 januari 2020 een grote tentoonstelling over de Belgische artiest Marcel Broodthaers, Soleil Politique. Een surrealistische blik vol belgitude …

De in 1976 overleden Marcel Broodthaers was dichter en beeldend kunstenaar. Hij gaat door voor een van de meest invloedrijke Belgen uit onze geschiedenis; zijn mosselpotten blijven wereldwijd iconisch. ‘Kijken naar een Broodthaers verschaft vreugde. Maar zijn humor is nooit gratuit of vrijblijvend. Hij zet u aan het denken. Zijn werken zijn leesoefeningen’, verzekert M HKA-directeur Bart De Baere.

Als enig kind van een Vlaamse vader, een kelner, en een Waalse moeder voer hij in het zog van de Brusselse surrealisten, waarvan René Magritte het boegbeeld was, en liet hij het nageslacht een amper te classificeren oeuvre na. Hij creëerde teksten, voorwerpen, collages, installaties (eierschalen, bakstenen, mosselschelpen …) waar humor en absurditeit dooreenlopen.

Zijn werk in het M HKA is de voorbije jaren al rondgereisd, onder meer naar New York, Sofia en Madrid. Maar de museumbeheerder belooft er nu vanuit een Antwerpse invalshoek naar te kijken. En een van zijn laatste scheppingen, Décor: A conquest by Marcel Broodthaers, is nu voor het eerst in België te zien.

Een niet te missen overzichtstentoonstelling van een complexe en erudiete artiest met humor!