"Mappa mundi" in Villa Empain

23 juni 2020 - 04 oktober 2020
Bruxelles

Boghossian Foundation houdt een tentoonstelling waar de kunstenaars ons uitnodigen tot reizen. Cartografie die naar geografie kijkt vanuit een politieke, poëtische of utopische invalshoek.

De tentoonstelling Mappa mundi heeft plaats in Villa Empain. Dit pand in Elsene is op zich al de moeite van een bezoek waard, bekoorlijk door zijn architectuur waar de art deco zich subtiel vermengt met de zuiverder Bauhaus die overheerste in 1930, toen Michel Polak het voor de steenrijke familie Empain bouwde. 

Eeuwenlang al worden aardrijkskundige kaarten beschouwd als wetenschappelijke, politieke en artistieke voorwerpen, zoals Leonardo da Vinci als cartograaf van de familie Borgia bewees. 

De tentoonstelling in dit sublieme interieur omvat ook oude kaarten. Maar de aandacht gaat vooral naar de werken van een dertigtal hedendaagse kunstenaars uit de hele wereld en die tot 4 oktober 2020 de muren in de zalen van de villa sieren. 

Tentoonstellingscommissaris Alfred Pâquement wijst vooral naar de Mappa van Alighiero Boetti (1979), geborduurd door Afghaanse vaklui, Mobile van Mona Hatoum, met de drijvende continenten, en La conquête de l’espace - Atlas à l’usage des artistes et des militaires (1975), de semantische en plastische spelletjes bedacht door Marcel Broodthaers. 

Zoals Alfred Pâquement het zo poëtisch verwoordt: ‘Alsof onze aarde weer plat is … en niet meer ronddraait.’ 

Vergeet niet uw bezoek aan "Mappa mundi" te bespreken.