Magritte, dit is zijn leven niet …

07 February 2020 - 10 May 2020
Charleroi

In het fotografiemuseum van Charleroi loopt een intieme tentoonstelling van de surrealistische schilder René Magritte. Tot 10 mei kunt u gaan kijken naar ruim 130 ‘bewegende beelden’, foto’s of films, waar eerder al het publiek in Taiwan, Hongkong, Melbourne en Seoel in vervoering door raakte.

Tot in het voorjaar brengt de tijdelijke expo L’Image Révélée, samengesteld met beelden uit drie privéverzamelingen, hulde aan René Magritte. Dat staat op het conto van Xavier Canonne, de directeur van dit museum, dat ondergebracht is in een voormalig karmelietenklooster en er prat op kan gaan tot de grootste van Europa te behoren met zijn 80.000 foto’s  en ruim 3 miljoen negatieven.

Nadat hij het familiealbum van de jonge René heeft doorbladerd, maakt de bezoeker kennis met het intellectuele en kunstzinnige gezin. Zeg maar gerust dat de kunstenaar omringd wordt door een echte ‘bende’ wanneer hij begint tentoon te stellen in New York, Parijs en andere hotspots van de schilderkunst. Er zitten nogal gekke plaatjes bij, gemaakt door vrienden, maar ook echte ensceneringen die sterk op schilderijen lijken. Zo fotografeert hij zijn vrouw tegen een blanco achtergrond, wat van haar het thema van het schilderij maakt dat geen schilderij is …

Je ontdekt dus een ander aspect van een Magritte die een passie heeft voor fotografie maar ook voor film, waarmee de surrealisten zijn opgegroeid: Charlie Chaplin, westerns, Fantômas … die Magritte parodieert in vrij maffe super 8-films.

Een andere manier om het universum van het Belgische surrealisme te ontdekken in het Musée de la photographie  in Charleroi. Niet te missen.