Macs viert zijn 20ste verjaardag met een speciale tentoonstelling

17 november 2022 - 19 maart 2023
Boussu

Het Museum voor Moderne Kunst van Grand-Hornu (MACS) bestaat twintig jaar en viert deze mijlpaal met een tentoonstelling.

Het Museum voor Moderne Kunst van Grand-Hornu (MACS) bestaat twintig jaar en viert deze mijlpaal met een tentoonstelling.

Deze tentoonstelling is georganiseerd door de oprichter van het museum, Laurent Busine, die er tot 2016 ook directeur van was. Het kreeg de titel “Les Fabriques du coeur et leur usage” (De Fabrieken van het hart en hun gebruik) en omvat niet alleen hedendaagse, moderne kunst maar ook oudere werken.

De tentoonstelling verkent “de eenvoudige dingen van het leven”, met name eenzaamheid, helden en zelfs het ontstaan van de wereld, om maar enkele voorbeelden te noemen. We zien een aantal bekende Belgische namen waaronder Frans Masereel, de expressionist Edgard Tytgat en de figuratieve schilder Luc Tuymans. Daarnaast zien we ook buitenlandse namen, zoals Marlene Dumas en Louise Bourgeois.

Met een combinatie van schilderijen en beelden biedt de tentoonstelling veel afwisseling. Daarnaast is er een film van vijftien minuten van David Claerbout, en zijn er poëtische zinnen te lezen bij de ingang van elke zaal.

Maar ook zonder rekening te houden met de tentoonstelling is het Macs een bezoek waard, omwille van de unieke omgeving alleen al. Het museum is gelegen ten westen van Bergen op de locatie van de voormalige Grand-Hornukolenmijn.

Wist u dat de Grand-Hornusite sinds 2012 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat?

Als u dus in de regio van Bergen komt, aarzel dan niet om het MACS te bezoeken!