The logograms of Christian Dotremont

09 mei 2022 - 07 augustus 2022
Bruxelles

Voor zijn honderdste geboortejaar laten de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSK) van België ons kennismaken met een reeks fascinerende logogrammen van schilder-dichter Christian Dotrement, een van grootste 20e-eeuwse kunstenaars en medestichter van de CoBrA-beweging.

Logogrammen zijn ‘woord-tekeningen’, een soort poëtisch schoonschrift, door Dotrement uitgevonden in 1962. Ze illustreren op verrassende wijze de band tussen grafiek en literatuur. Hij schildert zijn gedichten spontaan met Oost-Indische inkt op wit papier waarbij hij zich inspireert op het oosters schrift: Chinees, Japans en Arabisch. Het oosters schrift verschilt zo sterk van het westers omdat het een andere kijk op de wereld heeft. Het Westen organiseerde zijn schrift zo objectief mogelijk en liet het subjectieve uitsluitend over aan de artistieke expressie. Het Oosten ging anders te werk, door de band tussen schrift en kunst bij zowel de Chinezen, de Japanners als de Arabieren. Dotrement integreerde die oosterse zienswijze in zijn werk, wat blijkt uit zowel zijn gedachten als zijn daden, in zijn dagelijkse én in zijn creatieve leven.

De tentoonstelling van de KMSK toont ruim 120 werken op papier, foto en zelfs film en richt de schijnwerpers op deze frappante grafische schepping, die zweeft tussen schrift en schilderkunst.