Kosmopolitisch Knokke verwelkomt conceptuele kunsttentoonstelling

21 november 2022 - 15 januari 2023
Knokke

Knokke is niet enkel een mooie badplaats, het is ook een kunstgerichte stad met haar vele galerijen en monumentale werken. Ze is nu het decor van een tentoonstelling van Belgisch conceptueel artiest Koen Vanmechelen.

De tentoonstelling was aangekondigd met de plaatsing van een marmeren beeld, Walking Egg (“wandelend ei), buiten het cultureel centrum van Knokke, CC Scharpoord. Het kunstwerk weegt maar liefst 900 kilo. Het is in het cultureel centrum Scharpoord dat bezoekers kunnen genieten van Vanmechelens tentoonstelling, die de titel Cosmopolitan Renaissance kreeg (“kosmopolitische wedergeboorte”).

De tentoonstelling is multidisciplinair en betekenisvol. Ze zoekt een antwoord op de vraag hoe het verder moet met de mensheid – een vraag die de artiest al bezighoudt sinds hij begonnen is als kunstenaar.

Met Cosmopolitan Renaissance doet hij dat niet alleen door middel van beelden, maar ook met tekeningen, schilderijen, installaties en zelfs videomateriaal in het cultureel centrum. Deze gaan gepaard met buiteninstallaties, performances en andere evenementen.

De tentoonstelling is samengesteld door kunsthistoricus Jo Coucke, die Vanmechelen beschrijft als “een voorbeeldige artiest van en voor onze tijd en wereld”. En de wereld heeft Koen Vanmechelen gezien. Hij heef al tentoongesteld over heel de wereld, van de Uffizigalerij in Florence en de Biënnale in Venetië tot exotische oorden als Ethiopië en Zimbabwe, over Detroit en Miami om er maar enkele te noemen.

Uw culturele uitstap naar Knokke om het werk van Koen Vanmechelen te zien is ook de perfecte gelegenheid om de legendarische wafels van Marie Siska te proeven of om eens op de langste tramlijn ter wereld te rijden.