Expo Krasse koppen: tronies in de schijnwerpers
Tot 21 januari loopt in het pas gerestaureerde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) de expo Krasse koppen. Anders dan voor een portret staan hier de vorm van het hoofd zelf met de gelaatsuitdrukking, de belichting en accessoires centraal.
Vermogende, invloedrijke of beroemde personen hebben zich altijd al graag laten portretteren door grote schilders. Daarbij draait alles om hun identiteit. Het kunstwerk moet duidelijk aantonen wie er wordt afgebeeld, in al zijn fraaie details. Maar zeker al in de 16e eeuw duikt er een nieuw soort van gezichten op: de zogeheten anonieme karakterkoppen of tronies. Tekeningen, schetsen of schilderijen van boeren, soldaten, narren en andere anonieme mensen … De modellen zijn als dusdanig heel herkenbaar, dikwijls met een of ander opmerkelijk accessoire. Dergelijke intimistische taferelen kenden hun hoogtepunt in de 17e eeuw. Ze werden zowel gemaakt als afzonderlijk kunstwerk op zich of als studie voor grotere tableaus, in de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden.
Het KMSKA is erin geslaagd een prachtcollectie van 76 nationale en internationale meesterwerken bijeen te brengen. Zeker niet te missen zijn bijvoorbeeld Meisje met de rode hoed van Johannes Vermeer (1632-1675) en Studie voor koning Balthasar van Peter Paul Rubens (1577-1640).
En zit er een knappe tronieschilder in u? Op de expo kunt u daar zelf digitaal achterkomen.