Een kind uit de streek, Anto Carte, stelt tentoon in Bergen

13 april 2022 - 21 augustus 2022
Mons

Het Musée des Beaux-Arts de Mons (BAM) wijdt een tentoonstelling aan Anto (Antonio) Carte, een kind uit de streek, geboren op 8 december 1886 in de stad van de Doudou. Anto was een veelzijdig kunstenaar: tegelijk schilder, tekenaar, lithograaf en illustrator.

Eerst studeert hij aan de academie van Bergen, dan aan die van Brussel en begin 20e eeuw studeert hij met een beurs af in Parijs. Daar woont hij in een periode dat kunst, waar de Franse hoofdstad het centrum van is, bulkt van nieuwe trends ten gevolge van de vele economische, maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Zo ontdekt hij het symbolisme en bestudeert hij de Italiaanse renaissance in het Louvre. In Florence studeerde hij ook de frescotechniek. Hij behoort tot geen enkele school maar beweegt zich tussen symbolisme, expressionisme en naturalisme.

Er hangt werk van hem in de vier windstreken, met name in de Verenigde Staten, Spanje, Mexico en Italië, waar hij deelneemt aan de Biënnale van Venetië.

De expo Anto-Carte. Hemel en Aarde laat u de denkwereld van de kunstenaar ontdekken aan de hand van 80 werken uit openbare en privéverzamelingen. Hij grijpt terug naar de klassieke thema’s van de christelijke iconografie door zich te inspireren op het leven van gewone mensen: boeren, mijnwerkers, vissers.

Raadpleeg de website voor nadere info over deze expo, die tot 21 augustus loopt, en om uw bezoek aan Bergen voor te bereiden.