Eén expo, drie meester-schilders

17 september 2020 - 31 maart 2022
Brussels

Ze hadden elkaar nooit in levenden lijve kunnen ontmoeten, want het waren geen tijdgenoten, maar nu hangen Jan Van Eyck (1390-1441), Pieter Bruegel (1525-1569) en Peter Paul Rubens (1577-1640), voor een tentoonstelling, zij aan zij in het Dynastiepaleis.

Niet alleen leefden deze drie onbetwiste meesters van de Vlaamse schilderkunst in een andere tijd, ook qua stijl en themakeuze zijn ze heel verschillend. De hiëratische thema’s van Van Eyck, in de trant van Domenico Ghirlandaio, steken af tegen de Brabantse boerentaferelen van alledag, op hun beurt de tegenpolen van de mythologische of religieuze thema’s die Rubens zo meesterlijk barok penseelde. Alleen hun Vlaamse afkomst hebben de drie kunstenaars gemeen. En in casu het huldebetoon, want de expo palmt de bezoeker letterlijk in door hem te dwingen zijn zintuigen optimaal te benutten. Eerst is er de gepersonaliseerde audiogids: een uur lang leidt ‘Arthur’ u tussen de werken door, die tijdens het bezoek tot leven komen. Ook door de geluiden in het erg levendige en rumoerige atelier van Rubens, met z’n vele medewerkers en leerjongens. De apotheose komt op het eind, wanneer u de laatste, grote tentoonstellingszaal bezoekt. De beleving is compleet, van vloer tot plafond. Een 360°-beleving nog wel.

Multimediabedrijf Create.eu, dat ook al Beyond Bruegel (60.000 bezoekers) deed, mag zich die unieke ervaring dankzij moderne technologieën als een verdienste aanrekenen.

Praktische info, reserveringen, openingstijden … vindt u op: de site.