Dubbelportret Dali & Magritte in Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

21 October 2019
Bruxelles

Tot 9 februari 2020 loopt in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een uitzonderlijke expo over Salvador Dalí en René Magritte. Voor het eerst staan de verhoudingen en invloeden tussen de twee grootste iconen van het surrealisme in de schijnwerper.

40 internationale musea en privéverzamelingen hebben hun meesterwerken uitgeleend voor de expo Dalí & Magritte, die deel uitmaakt van de festiviteiten rond 10 jaar Magrittemuseum. Dat kan prat gaan op ruim 3 miljoen bezoekers sinds zijn opening.

De expo wil de persoonlijke, filosofische en esthetische relaties tussen beide grootmeesters van het surrealisme belichten, de ene een Spanjaard, de andere een Belg, aan de hand van ruim 100 schilderijen, sculpturen, foto’s, tekeningen, films en archiefstukken.

Beiden ontmoetten elkaar voor het eerst in 1929 in Parijs. In de zomer zoekt René Magritte Salvador Dalí op in Cadaqués, in het noordoosten van Spanje. Een beslissende ontmoeting voor twee mannen die de werkelijkheid willen uitdagen. Blijkbaar staan ze merkwaardig dicht bijeen, ondanks hun sterk uiteenlopende creaties en persoonlijkheid.

Op de tentoonstelling leer je meerdere van hun wereldberoemde werken kennen.

De dialoog tussen schilderijen getuigt van een fascinerende verwantschap ondanks de verschillen. De relatie die beide kunstenaars verenigt is wellicht de meest vruchtbare in deze artistieke beweging.