Deze abdij is een omweg waard!

13 February 2020 - 14 January 2021
Stavelot

Nog tot 24 januari 2021 loopt in de abdij van Stavelot de expo National Geographic – 130 jaar reizen en verkennen. In de abdij zijn ook drie musea van wereldklasse ondergebracht.

Het tijdschrift National Geographic, dat bestaat sinds 1888, geniet vandaag wereldfaam. De medewerkers maakten in de loop der jaren talloze foto’s om hun reportages te illustreren. Die foto’s en de merkwaardige verhalen erachter worden nu getoond in de abdij van Stavelot.

De expo is opgedeeld in zes thema’s. Zo wordt de bezoeker meegenomen naar de top van de Himalaya, het hart van Rwanda met Diane Fossey als metgezel en naar de eeuwenoude Zijderoute. Niet alleen reist hij naar de vier windstreken, maar hij ziet ook portretfoto’s van beroemde en onbekende mensen die het magazine mee een gezicht hebben gegeven. Videoreportages zetten de thema’s extra kracht bij en maken de ervaring nog meer de moeite waard.

De expo wil dat de bezoeker onze planeet beter leert kennen en dat hij beseft dat hij ze moet beschermen.

De expo vindt plaats in een buitengewoon decor, de abdij van Stavelot. Ze dateert uit de 7e eeuw en is een van de oudste religieuze gemeenschappen van België. Vandaag is het een culturele instelling waar het Historisch Museum van het Abdijprinsdom Stavelot-Malmedy, het Museum Guillaume Apollinaire en het Museum van het Circuit van Spa-Francorchamps zijn gevestigd. Ze staat trouwens op de lijst van Belangrijk Erfgoed van Wallonië.