De plastieken gedichten van Marcel Broodthaers

21 oktober 2021 - 09 januari 2022
Bruxelles

Centrum voor hedendaagse kunst Wiels opent het nieuwe seizoen met een expo gewijd aan hedendaags kunstenaar Marcel Broodthaers: Industriële gedichten, open brieven. De vroegere Brusselse brouwerij met haar enorme zalen stelt her en der reeksen platen op van deze Belgische beeldend kunstenaar.

De grote Stéphane Mallarmé-bewonderaar Marcel Broodthaers, in 1924 geboren in Sint-Gillis, stopt met zijn studie chemie aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) en begint op het eind van de oorlog zijn loopbaan als dichter. Hij toont daarbij veel bewondering voor de paradoxen die René Magritte schilderde. In 1964 legt hij de pen neer en wordt hij beeldend kunstenaar, wanneer hij een vijftigtal stuks van zijn dichtbundel Le Pense-Bête met gips vastkleeft. Vooral uit de natuur en de functie van taal via kunst haalt hij zijn inspiratie.

De plastieken platen in Wiels illustreren goed het thema van de paradox tussen taal en visuele kunst waarrond zijn hele oeuvre draait. De plastieken gedichten springen eruit, de letters en woorden zijn beeldhouwwerkjes. Ze vormen in zekere zin het hoogtepunt van de concrete poëzie en de popart. Marcel Broodthaers gaf ze onnoemelijk veel verschillende betekenissen door de spelling- en grammaticaregels te negeren. Ongeveer als straatnaamborden zijn het raadsels en rebussen van pictogrammen, lettertekens en leestekens.

De expo loopt nog tot 9 januari 2022 (praktische info: WIELS - Centre d'Art contemporain - Brussels Museums).