De ondoorgrondelijke Klimt in Brussel

21 September 2018 - 20 January 2019
Brussel

In 1918 ontviel ons Gustave Klimt, de beroemde symbolistische kunstschilder, en samen met hem een bepaalde visie op de art nouveau en de belle époque. BOZAR herdenkt dit najaar zijn 100e sterfjaar met een overzichtstentoonstelling van zijn werk en dat van artiesten die hem bij de aanvang van het Bauhaus en het constructivisme zijn opgevolgd. Je wordt volledig ondergedompeld in de avant-garde van het interbellum, een echte kentering in de kunstgeschiedenis.

Met het einde van de Eerste Wereldoorlog en de val van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk staken allerlei ontwikkelingen in de kunst opnieuw de kop op. De politieke en economische veranderingen brachten artistieke migraties, nieuwe ideeën en perspectieven met zich mee. Kunstenaars zetten nieuwe netwerken op, ontmoetten elkaar in verenigingen in kunstmetropolen en communiceerden via tijdschriften over politieke grenzen heen. Ze plaatsten hun artistieke identiteit boven hun nationaliteit. Via de expo Beyond Klimt nodigt BOZAR de bezoeker uit te kijken naar een Centraal-Europa dat volop in beweging is door de ogen van Gustav Klimt, Josef Capek, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, László Moholy-Nagy en 75 andere kunstenaars. Evenzovele getuigenissen van hoe creativiteit de constructie van een Europese identiteit beïnvloedt.

Beyond Klimt geeft vooral ruimte aan visuele krachtlijnen, met name in Lines, Planes, Depth, een doek uit 1911 van Kupka. Deze legt zich toe op een andere expressie, namelijk de abstractie, waar vormen en kleuren loskomen van externe invloeden en de verf geleidelijk de materie van het schilderij laten uitmaken. Beyond Klimt betreedt het terrein van het plastisch onderzoek, dat je bijvoorbeeld terugvindt in het progressieve en avant-gardische werk van de Hongaarse kunstenaar László Moholy-Nagy.

Voor alles is Beyond Klimt een unieke tentoonstelling, rechtstreeks overgebracht vanuit het mooie Wenen. Tot 20 januari 2019 te zien in BOZAR. Meer info op www.bozar.be/nl/activities/133869-beyond-klimt.