De Belgen, de grootste bouwers in Egypte na de farao’s

05 september 2020 - 04 december 2020
Bois-du-Luc

Wie de luchthaven van Caïro verlaat, volgt op weg naar het centrum van de Egyptische hoofdstad een route die door de wijk Heliopolis loopt. Over brede lanen afgezoomd met bomen en luxevilla’s; in een daarvan woonde oud-president Hosni Moubarak.

 De Belgen, de grootste bouwers in Egypte na de farao’s

Zonder het monumentale standbeeld van Ramses II zouden we ons niet in het land van de farao’s wanen; hier geen taferelen uit Voyage en Orient van Gérard de Nerval. Je bewondert de nette en ordelijke omgeving, die zo schril afsteekt met wat je straks te zien krijgt in de nabije grootstad met haar moskeeën, soeks en doolhoven van stoffige, lawaaierige en overbevolkte straatjes. De moderne wijk is vanuit het niets opgetrokken door een Belgische ondernemer: baron Empain. Vóór hem was het hier alleen maar woestijn. Het is wellicht de meest indrukwekkende Belgische verwezenlijking, maar niet de enige. In de 19e eeuw is België een vooraanstaande industrienatie die haar technologie uitvoert. Ons land is expert in rollend spoormaterieel en civieltechnische werken.

Het Musée de Mariemont, in Morlanwez, wijdt een tijdelijke tentoonstelling aan deze Belgische kunstwerken in de Nijlvallei. Bruggen, watertorens, trams, locomotieven … de inbreng van de Belgen in de modernisering van Egypte is aanzienlijk. Die Belgen, voor relatief lange tijd van huis want sommige bouwprojecten lopen enkele jaren uit, brengen lokaal geproduceerde antieke stukken mee terug: papyrussen, beelden, mummiemaskers …

Made in Belgium zet de relatie industrie-erfgoed van 1830 tot 1952 in de schijnwerpers.Technische tekeningen, maquettes, foto’s en video’s vertellen over de Belgische verwezenlijkingen in het Egyptische landschap.

Bereid uw bezoek voor op de site