David Hockney keert terug naar het Paleis voor Schone Kunsten

19 oktober 2021 - 23 januari 2022
Bruxelles

Tot 23 januari aanstaande loopt in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een dubbeltentoonstelling die een panoramische kijk ontvouwt op het artistieke parcours en de persoonlijkheid van de 83-jarige Brit David Hockney, die zich andermaal heruitvindt.

Het eerste deel, Werken van de Tate Collectie, 1954-2017, getuigt van de buitengewone productiviteit van deze popartschilder en geeft een retrospectief van zijn gehele carrière, van zijn vertrouwde platteland in Yorkshire tot de warmere tinten van de Amerikaanse westkust. Naast memorabele landschappen schilderde Hockney talrijke portretten waar boezemvrienden of familieleden model voor stonden. Sommige creaties uit de jaren ’60 en ’70, met zwembaden in de glansrol, zijn topwerken uit zijn carrière en het decor van helderblauw water onder een stralende Californische hemel leek perfect aan te sluiten bij zijn modernistische kunststijl.

 

Het tweede deel van de expo toont Hockney’s sterke drang naar experimenteren. In De komst van de lente, Normandië, 2020, in samenwerking met de Royal Academy of Arts, zien we zijn nieuwe ‘schilderijen’. In volle pandemie legde David Hockney op zijn iPad vast hoe in de lente de natuur van gedaante verandert, wat 116 nieuwe optimistische werken opleverde, oden aan de natuur.

 

U vindt alle praktische info op de site van Bozar.