Brussel vangt Oekraïense kunsttentoonstelling op

08 augustus 2022 - 18 september 2022
Brussel

Aanvankelijk zou Unfolding Landscapes na Kopenhagen naar Oekraïne teugkeren. De oorlog stak daar echter een stokje voor. Brussel mag zich gelukkig prijzen nu kennis te kunnen maken met 42 Oekraïense kunstenaars die bij ons amper een belletje doen rinkelen. Of hoe uit het kwade toch iets goeds en moois kan voortkomen.

In Unfolding Landscapes toont een bonte verzameling van 80 schilderijen, foto’s, video’s … van 42 hedendaagse, meestal jonge, kunstenaars uit Oekraïne ons hoe het landschap zich verhoudt tot de geschiedenis en de psychologie van een land. Beelden van kwetsbare, bedreigde of thans verboden oorden, alsof de kunstenaars het nakende onheil voorvoelden. De klemtoon is door de oorlog geleidelijk verschoven van een bevlogen lofzang op de schoonheid van land en volk naar hun breekbaarheid.

Een betere eerste en symbolischer locatie dan Brussel kon de expo zich na Kopenhagen niet dromen. Paul Dujardin stoomt aan het hoofd van de nieuwe asbl Horizon 50/200 het Jubelpark klaar voor de viering van 200 jaar België in 2030. De site moet een Belgische baken van wetenschappen en kunst worden en is met dit initiatief alvast goed op weg.

Tot 18 september kunt u zichzelf daarvan gaan overtuigen in het Museum Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark. Daarna reist de expo mogelijk door naar andere Europese steden.