Bruegel, Unseen Masterpieces

16 March 2016 - 16 March 2020
Brussel

Van 16 maart 2016 tot 16 maart 2020 kan u zich in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSK) onderdompelen in de meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude via een breed spectrum van virtuele en onsite ervaringen. Bruegels kunstwerken -waarvan er vele vanwege hun kwetsbaarheid al meer dan 100 jaar niet meer werden verplaatst- worden nu samengebracht met behulp van baanbrekende technologie.

‘Bruegel, Unseen masterpieces’ maakt gebruik van beelden in ultrahoge resolutie om de werken van binnenuit te beleven. U zal onverwachte details ontdekken in de schilderijen die het hoogtepunt vormen van het vakmanschap van deze Vlaamse meester. Bruegel en zijn werk zijn wereldwijd bekend, maar elke compositie bevat talloze personages –sommige verrassend, andere vertrouwd– en portretten die kanttekeningen zijn bij de geschiedenis: het zijn meesterwerken op zich die beslist het ontdekken waard zijn.

Michel Draguet, Algemeen directeur van de KMSK, geeft aan waarom deze expo zo bijzonder is:  “De meeste schilderijen van Bruegel zijn houten panelen die erg kwetsbaar zijn en dus moeilijk te vervoeren. Dankzij het gebruik van nieuwe technologie zullen de toekomstige generaties deze werken, die de geschiedenis hebben overleefd, kunnen bekijken. In detail, op elke denkbare manier, volkomen vrij, waar en wanneer ze willen. Dankzij technologie ontstaat er een nieuwe dialoog tussen bezoekers en schilderijen in het museum. Via het samenspel van beeldschermen en schilderijen kan iedereen nu virtueel in de kunstwerken stappen om ze beter te leren kennen en nieuwe verhalen te beleven. De ontmoeting tussen kunst en technologie maakt het mogelijk om geheimen te ontdekken die tot nog toe verborgen bleven voor het grote publiek."

De expo omvat 19 virtuele tentoonstellingen met de meesterwerken en documentatie over het leven van de schilder, wat hem heeft beïnvloed en wat hij de wereld heeft nagelaten, die voor iedereen toegankelijk zijn op de website van het Google Cultural Institute. In de KMSK zijn 12 van deze multimediatentoonstellingen te zien op interactieve terminals die specifiek voor dit project werden ontwikkeld.

Via de speciaal ontwikkelde ‘Bruegel Box’ wordt u als het ware opgenomen in de schilderijen. In één van de zalen van het museum worden immersieve video’s – elk gewijd aan één bepaald schilderij - geprojecteerd op drie wanden, van de vloer tot het plafond, dankzij een gesofistikeerd systeem van projectoren en beelden in ultrahoge resolutie. U staat schouder aan schouder met de dorpelingen op Bruegels schilderij ‘Nederlandse Spreekwoorden’ (1559), oog in oog met de handlezer op het doek ‘De prediking van de Heilige Johannes de Doper’ (1566) of duikt in het werk ‘De val van de opstandige engelen’ (1566).

Tot slot biedt de ‘Google Cardboard virtual reality’ viewer een andere innovatieve ervaring. Met behulp van uw smartphone wordt u ondergedompeld in een 360° universum rond ‘De val van de opstandige engelen’. Het schilderij komt voor uw ogen tot leven, ook u wordt een van Bruegels personages.

Voor meer informatie over de expo, klik hier.