BOZAR in Brussel organiseert tentoonstelling Prenten in de eeuw van Bruegel

27 februari 2019 - 23 juni 2019
Brussel

Ten tijde van Bruegel was Antwerpen het wereldcentrum van de prentkunst. Tot 23 juni stelt BOZAR schitterend zwart-witoeuvre uit de 16e eeuw tentoon, toen er miljoenen gravures werden gemaakt voor heel Europa en daarbuiten.

Je kunt er kennismaken met tientallen 16e-eeuwse artiesten, vaak tijdgenoten van Bruegel. Sommigen zijn beroemd, zoals Albrecht Dürer, wiens neushoorn zowat de vaakst gereproduceerde gravure was in de renaissance. 

Maar vooral Bruegel treedt hier voor het voetlicht. Na zijn grand tour naar Italië verbleef de artiest van 1555 tot 1563 in Antwerpen, waar hij tal van tekeningen maakte voor prenten verspreid door uitgever Hieronymus Cock.

Het enorme succes van gravures medio 16e eeuw was te danken aan allerlei factoren: prenten gingen toen moeilijk rond, grote schilderijen bleven thuis. Gravures waren voor artiesten geschikt om met hun werk uit te pakken. Ze konden ook vrijer hun fantasie uitleven op klein formaat dan voor grote schilderijen in opdracht. Zo vernamen al wie belezen was, architecten of prinsen wat voor fraais er werd geschapen. 

Je kan zelfs stellen dat de ideeën van de renaissance via gravures werden verspreid. Het ontwikkelde publiek wilde de schatten uit de oudheid zien: de gezichten op Rome, het werk van grote Italiaanse meesters (Rafaël, Michelangelo, Bronzino). De rijken wisten graag wat er aan decoratieve kunst in de mode was.