België in alle staten!

15 July 2020 - 18 April 2021
Bergen

Het Mundaneum in Bergen is zowel archiefcentrum, soms vergeleken met een papieren Google, als tentoonstellingsruimte. Momenteel loopt de tijdelijke tentoonstelling België in alle staten! in het prachtige art-decogebouw waar het is gevestigd.

Affiches, postkaarten, spotprenten … meer dan 200 afbeeldingen schetsen de geschiedenis van de politieke en populaire beeldvorming in België. Een ludieke kennismaking met hoe België door de eeuwen heen werd uitgebeeld. Zo begrijpt u beter hoe het land is geëvolueerd sinds lang voor zijn onafhankelijkheid. De buitenlandse invasies en onze communautaire spanningen creëren een Belgische identiteit die niet altijd de geschiedenisboeken haalt. Of ze nu polemisch, triest of grappig zijn, de afbeeldingen dagen ons uit en zetten ons aan het denken. De Belgische identiteit en de communautaire realiteit krijgen gestalte in symbolen, documenten uit documentatiecentra, musea en privécollecties van overal in het land.

Vier eeuwen prentkunst en dragers passeren de revue. Van de superkleine postkaart van enkele vierkante centimeter tot de reuzegrote affiche van twee meter hoog. Van heel oud tot gloednieuw, dankzij de spotprenten van 12 Belgische cartoonisten, zoals Kroll, Geluck … om er maar enkelen te noemen. Bent u in de buurt? Loop dan zeker ’s binnen. U krijgt er geen spijt van en er valt in de streek nog veel meer te ontdekken.

Nadere info staat op de website van het Mundaneum.