Zomernachtsdroom van Adeline Dieudonné

15/04/2021

Met Kérozène, een tragikomische optocht van wrede en toch gewone levensfasen, is Adeline Dieudonné toe aan haar tweede roman. In september 2018 verkocht ze ruim 300.000 stuks van La vraie vie (in NL vertaling: Het echte leven), een groot succes voor de debuutroman van de jonge Brusselse.

Een zwoele zomernacht, 23.12 u., een benzinestation in de Ardennen. Onder het harde neonlicht zijn ze met z’n twaalven, in het gezelschap van een paard en een kadaver. Juliette, de kassière, en haar collega Sébastien, getrouwd met Mauricio. Alika, de Filipijnse oppas, Chelly, leraar paaldansen, Joseph, vertegenwoordiger in mijten … In één minuut slaat alles om. Elk van hen wordt de held van een verhaal en soms gaan er zich tussen die verhalen banden smeden.

 

In korte, levendig geschreven hoofdstukken dompelt Adeline Dieudonné ons onder in een barok en maf universum, waar op elke nieuwe bladzijde de verrassing loert.

 

Op het onthaal van Kérozène is het nog wachten. Maar La vraie vie, waarvan in 2020 de Nederlandse vertaling is verschenen en door het blad Vrij Nederland uitgeroepen als VN-Thriller van het Jaar, slaat nieuwe wegen in. De roman was inspiratiebron voor een film, nu in productie, en een toneelstuk dat bijna klaar is en deze zomer in première zou moeten gaan. Adeline Dieudonné speelt er de hoofdrol en maakt zo een uitstapje naar haar eerste vak.