Wie heeft het 'Panorama van Caïro' gezien?

07/09/2018

114 m lang bij 14 m hoog meet dit monumentale doek van de Belgische schilder Emile Wauters. Het lijkt wel in rook te zijn opgegaan in het archief van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKS). Wie er meer over weet, is welkom. Maar verwacht geen losgeld.

Het Panorama van Caïro is een immens panoramaschilderij van de bekende figuratieve schilder Emile Wauters. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (1865-1866) en aan de École des Beaux-Arts in Parijs. Dit doek vond hij zelf zijn grootste meesterwerk; hij hield er erg veel van. Professor Eugène Warmenbol ziet iets vernieuwends in zijn licht en compositie. Oorspronkelijk geschilderd in opdracht van een Belgisch-Oostenrijkse firma gespecialiseerd in panorama’s liet dit reusachtige werk de toeschouwer in één oogopslag een landschap vatten, alsof hij er zelf in stond. Maar vandaag is het zo beroemd omdat het spoorloos is.

Het Panorama van Caïro moest het oosters paviljoen van de Wereldtentoonstelling 1897 in het Jubelpark sieren. Daar verloor men het uit het oog, nadat het pand verbouwd was tot wat we vandaag kennen als de Grote Moskee van Brussel. In 1967 duikt het opnieuw op. Het doek wordt dan toevertrouwd aan Saudi-Arabië en andere moslimlanden voor een grondige restauratie alvorens het uiteindelijk terugkeert naar België en verdwijnt. Welk spoor er nu van overblijft? Een zwart-witfoto uit 1971 toont ons het doek in erbarmelijke staat: we zien een man die nagaat welke vandalenstreken het doek, dat nog aan een blote bakstenen muur in de rotonde hangt, heeft ondergaan … Sindsdien niks meer. Verdwenen in de archiefkrochten van het museum, versneden en verkocht aan particulieren of gewoon vernietigd … Tal van geruchten doen erover de ronde in de geplaveide straten van de hoofdstad.

Het mysterie houdt vandaag twee Belgische egyptologen, professor Eugène Warmenbol en Luc Delvaux, in de ban. Ze roepen trouwens iedereen die iets weet op zich te melden … Wordt vervolgd!