Wanneer Google de schijnwerper zet op een Belgische artieste

04/07/2019

Google brengt hulde aan een 17e-eeuwse artieste die barrières durfde te slopen. Ze maakt prachtige schilderijen terwijl ze nooit een academische opleiding heeft gehad.

Als u geregeld dingen opzoekt op Google, hebt u vast al de doodles opgemerkt, die gewijzigde Google-logo’s om verjaardagen te vieren of om baanbrekers, artiesten of wetenschappers te gedenken.

Zo heeft de zoekmotor Michaelina Wautier uit de schaduw gehaald, vier eeuwen na haar dood. Deze kunstschilderes en tijdgenote van Rubens, Van Dyck en Jordaens mocht 24 uur lang pronken op de startpagina. De Belgische directie van het bedrijf licht haar keuze toe: ‘Het is absoluut onze bedoeling om genderdiversiteit in rolmodellen te stimuleren.’

In de 17e eeuw mochten vrouwen de academie niet betreden. Haar eerste werken werden toegeschreven aan mannen. De in 1604 in Bergen geboren artieste vestigde zich in 1640 in Brussel. Hoewel weinig bekend is over haar leven, laat ze een dertigtal doeken na met de meest uiteenlopende thema’s: mythologische of religieuze taferelen, portretten, scènes uit het dagelijkse leven en – ondenkbaar voor die tijd – mannelijke naakten. Michaelina Wautier springt er ook uit doordat ze historische werken op groot formaat durft te bekritiseren.

Haar enorme talent en doorzettingsvermogen maken van deze kunstschilderes een waar rolmodel voor vrouwen.