Wanneer Charles Baudelaire Yslaire inspireert

01/12/2021

Yslaire (Hislaire, Sylaire of iSlaire), Bernard Hislaire in het echte leven, is een multidisciplinaire artiest die meetelt in de wereld van de 9e kunst. Zijn werk kent een oplage van ruim 1,5 miljoen en is in tien talen vertaald. Hij stelde al tentoon in meerdere galeries en musea in Europa en Azië en won een vijftiental internationale prijzen.

Yslaire werd in 1957 geboren in Brussel. Zijn vader was journalist bij La Libre Belgique, zijn moeder had een hoge post bij Buitenlandse Zaken. Amper 16 debuteert hij bij het weekblad Robbedoes, eerst met allerlei vrije opdrachten en volledige verhalen. Later komt hij met Frommeltje en Viola (1978), het eerste ‘melankomieke’ liefdesverhaal in de Frans-Belgische strip. Maar met Samber, een romantische cultsaga, samen met Balac gelanceerd in 1986, verwerft hij internationaal faam. Het erg sombere en melancholische Samber gaat over een burgerijgezin op het 19e-eeuwse platteland, meer bepaald dat van Bernard Samber die stapelgek is op Julie, een roodogige jonge avonturierster die verafschuwd wordt door haar familie.

Voor het 200e geboortejaar van de gedoemde dichter geeft Yslaire Juffrouw Baudelaire uit, dat ons onderdompelt in de duivelse materie van De bloemen van het kwaad. De belangrijkste muze van de auteur van Onechte paradijzen, zijn gekleurde minnares en Zwarte Venus Jeanne Duval, geeft er haar kijk. Dit nieuwe meesterwerk is subliem door een tekening die opnieuw de geur van schandaal oproept en de rauwe seksualiteit van poëzie die kijkt naar het onzichtbare en luistert naar wat nooit eerder is gehoord.