Wallonië gaat prat op de Arc Majeur, het hoogste beeldhouwwerk ter wereld

24/10/2019

Een monumentaal kunstwerk en technisch hoogstandje overspant de E411-autosnelweg in Lavaux-Sainte-Anne bij Rochefort, in de provincie Luxemburg. Tegelijk is het een ode aan de Waalse kennis op het vlak van staalbewerking en burgerlijke bouwkunde.

Bernard Venet, een internationaal bekende 78-jarige Franse beeldhouwer, kwam midden jaren ’80 al op de proppen met het idee voor dit project. Aanvankelijk was het bestemd om opgetrokken te worden langs de autosnelweg bij het Franse Auxerre, maar door allerlei omstandigheden raakte het in de koelkast. Tot Cockerill CMI in Seraing en het Waalse Gewest in 2014 gecharmeerd bleken van deze reusachtige boog van staal.

Of beter, bogen. Het lange stuk is 60 m hoog, bestaat uit drie caissons van elk 20 m lang en 2,25 m dik; het korte is 20 m hoog en bestaat uit één even lange en dikke caisson. De hele constructie weegt 200 ton. Ze moet stabiel zijn, bestand tegen haar eigen gewicht, de effecten van metaalmoeheid tegengaan en aardbevingen en rukwinden tot 200 km/u. kunnen weerstaan.

Een tiental partners hebben ettelijke duizenden werkuren gestoken in het ontwerp, de realisatie, het transport en de montage ter plaatse. Maar het resultaat is een prachtaanwinst voor Wallonië, waar de regio terecht trots op mag zijn.