Voor het eerst Belgische sambadanseres op het beroemde carnaval van Rio

07/03/2019

Élise Batselé uit Waver heeft al van kindsbeen af een passie voor Latijns-Amerika en latino-Spaanse dansen. Sinds haar 16e is ze compleet weg van samba. Jammer genoeg wordt deze kunstvorm amper onderwezen in België, dus gaat de jonge vrouw zich scholen in het buitenland: Londen, Berlijn en Parijs. Ze zal de vruchten plukken van haar onverzettelijkheid; dankzij een demonstratievideo laat een van de oudste en voornaamste sambascholen in Rio de Janeiro, Imperio de Tijuca, haar toe en mag ze dansen tijdens carnaval en deelnemen aan de wedstrijd.

Een sambaschool stemt haar interne organisatie volledig af op de productie van een totaalspektakel voor het volgende carnaval, maar in de praktijk, mag ze sociale taken uitoefenen (bijstand aan de meest behoeftigen, publieksvoorlichting, allerlei baantjes in verband met de productie van onder meer kostuums, praalwagens en muziekinstrumenten).

Sinds 1932 organiseren de verschillende scholen een wedstrijd voor een jury die ze punten geeft. Behangen met nepjuwelen en onder de glittertjes defileren 14 scholen pronkerig door de Sambádrome. Het carnaval van Rio de Janeiro duurt officieel van vrijdag 1 maart tot zaterdag 9 maart. In die tijd nemen honderdduizenden toeristen in de stad deel aan de optochten en de stoeten.