Vlaamse Meesters op hun plek: zeven religieuze erfgoedsites in en rond Leuven uitgelicht

11/07/2024

De gloednieuwe kunstroute Meesters in Verbeelding wekt de grandeur van zeven Leuvense kunstenaars tot leven, vaak op de plek waar hun meesterwerk ontstond. U hoort het hele verhaal van de verteller, aan een luisterzuil.

Kerken, abdijen, kloosters, begijnhoven … in België bulken van de erfgoedparels. Sommige zijn internationaal bekend, andere leiden een teruggetrokken leven terwijl ze nochtans veel beter verdienen om hun schoonheid en zeggingskracht. vzw Parcum, het museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur van de Vlaamse overheid, brengt zeven van deze waardevolle maar sluimerende kunstwerken in en rond Dijlestad Leuven onder de aandacht van het brede publiek. De verteller knoopt een gesprek aan met de figuren die belangrijk waren voor het erfgoedobject en voor de plek waar het zich bevindt. Een aparte en boeiende insteek. 

Laat u verwonderen door de verhalen over onder meer meesterschilders Dieric Bouts en Pieter Jozef Verhaghen, beeldhouwer Cornelis Floris alias de Vriendt, de stucwerkplafonds van Jan Christiaan Hansche en anderen. In de Sint-Pieterskerk, de Sint-Jan-de-Doperkerk, de Sint-Geertruikerk en de Sint-Kwintenskerk in Leuven zelf, de norbertijnenabdij van Park in Heverlee, de Sint-Amanduskerk van Erps in Kortenberg en de Sint-Catharinakerk van Zuurbemde in Glabbeek, allemaal in de provincie Vlaams-Brabant. 

Een fascinerende tocht door tijd, ruimte en kunst.