Virtueel bezoek aan Museum voor Natuurwetenschappen

13/09/2016

Dankzij het Google Arts & Culture-platform, in samenwerking met enkele van de belangrijkste natuurhistorische musea in de wereld, staan vanaf dinsdag 13 september bezoekers in een paar seconden oog in oog met de meest fascinerende diersoorten en ontdekken ze via virtuele realiteit de biodiversiteit in de wereld.

Het Google Arts & Culture-platform en enkele natuurhistorische instellingen van over de hele wereld geven bezoekers de kans voortaan zich virtueel te vergapen aan de schatten van ruim 50 musea uit 16 verschillende landen. Eén daarvan is het Museum voor Natuurwetenschappen van België, dat zijn zalen met permanente collecties openstelt voor alle bezoekers. Zij kunnen dus in alle rust online door het museum struinen.

Het platform toont zowat 200 diersoorten en archiefstukken en 4 speciaal voor dit project opgezette expo’s:  Verleden, heden en toekomst: de wonderen van de evolutieDe Iguanodons van Bernissart, Van Sahelanthropus tot Homo sapiens: hoe zagen onze voorouders eruit? en Onze 250 Jaar Natuurwetenschappen. Teksten, foto’s, videobeelden en Street Views in de drie landstalen en in het Engels, om de wondere wereld van de natuur bij ons zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, en dat in één klik. Via de mobiele app van Google Arts & Culture krijgen alle nieuwsgierigen toegang tot dit project, A Short Guided Tour, genoemd.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, dat het museum huisvest, laat leerlingen ook meekijken via de app Google Expeditions. Aan de hand van 360 gradenpanorama’s en gedetailleerde 3D-beelden met vragen kunnen de leraren en hun leerlingen op virtuele schoolreis naar musea, naar plekken her en der te lande, in zee of in de ruimte, een aanvulling op het lessenpakket. Voorts is het mogelijk een kijkje achter de schermen te nemen en wetenschappers van het instituut te ontmoeten.

Wetenschappelijke kennis verspreiden en zijn diverse collecties publiek toegankelijk maken zijn twee doelstellingen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Het internet is daartoe voortaan een belangrijk IT-instrument.

Het publiek kan gratis van dat medium gebruikmaken via g.co/naturalhistory op internet en via de mobiele app Google Arts & Culture. Er bestaan ook 360 gradenvideo’s op YouTube.