Utopia in België

11/10/2018

Het historische museum over de drukkersfamilie Plantin-Moretus in Antwerpen stelt binnenkort een unieke kaart van Utopia tentoon. Met dank aan de Koning Boudewijnstichting krijgt het het waardevolle artefact in langdurige bruikleen.

Binnenkort stelt het Museum Plantin-Moretus een speciaal stuk tentoon: een eeuwenoude kaart van Utopia. Dat was de fictieve ideale wereld van jurist, filosoof en humanist Thomas More die hij in zijn gelijknamige boek uit 1516 beschreef. In 1595/1596 maakte de Brabantse cartograaf en geograaf Abraham Ortelius een visuele voorstelling van Mores paradijs. Van de twaalf exemplaren die Ortelius drukte, is dit de laatst overgebleven versie.

Onlangs werd de kaart door een privéverzamelaar te koop aangeboden. De Koning Boudewijnstichting slaagde erin om ze voor 175.000 euro op de kop te tikken. De stichting schenkt haar aanwinst nu in bruikleen aan het Antwerpse Museum Plantin-Moretus. Daar zal ze vanaf begin november op een prominente plaats te zien zijn.

In 2016 was de kaart - die 38 op 47,5 centimeter meet - al eens te zien voor het grote publiek. In het Leuvense Museum M was ze toen te bewonderen in het kader van de expo Op zoek naar Utopia.