Twee nieuwe awards voor Les oiseaux de passage

20/03/2016

Les oiseaux de passage, geregisseerd door Olivier Ringer en geproduceerd door Yves Ringer, heeft twee nieuwe prijzen gewonnen: de Grote Prijs voor Beste Film op het New York International Children’s Film Festival (USA) en de prijs van Beste Film op het BUFF International Film Festival van Malmö (Zweden).

De film, mede geproduceerd door de RTBF, stelt Cathy voor, een meisje dat voor haar tiende verjaardag een ei ontvangt om te laten uitbroeden. Wanneer een eendje uit deze schelp komt, in het bijzijn van de beste vriendin van Cathy, Margaux, is het dier ervan overtuigd dat deze laatste haar moeder is. Margaux kan echter niet zorgen voor een eendje, omdat ze zich beweegt in een rolstoel en binnenkort moet leven in een instelling. Wanneer de twee meisjes te weten komen dat de ouders van Margaux zich willen ontdoen van het eendje, beginnen ze aan een avontuur waar ze meer over zichzelf ontdekken dan over de redding van een eendje.

Op het New York International Children’s Film Festival, dat intelligente familie films promoot voor kinderen van 3 tot 18 jaar, werd de film bekroond met de Grote Prijs voor Beste Film. Opgericht in 1997, brengt het festival vandaag meer dan 25 000 toeschouwers.

Les oiseaux de passage won ook de Prijs voor Beste Film op BUFF, ter waarde van € 10.800. Dit festival werd opgericht in 1984 en presenteert films voor kinderen en jongeren, maar ook voor ouders.

De film, geproduceerd door Ring Productie en gedistribueerd door Jekino, werd deels opgenomen in de Aquascope van Virelle (Chimay), en heeft de steun gekregen van het Centrum voor de cinema en de audiovisuele sector van de Waals-Brusselse Federatie. Met deze laatste twee prijzen, behaalde de film  ondertussen al 18 internationale onderscheidingen, waaronder de Grote Prijs voor de beste Europese film voor kinderen door de Europese Associatie van de cinema voor kinderen en jeugd (ECFA) in februari 2016, of de prijs voor de Beste langspeelfilm op het Filmfestival voor Kinderen van Montréal (2015). De film wordt verwacht op 1 april in de Belgische zalen.