Twee Belgische films geselecteerd voor Festival van Cannes

21/04/2017

Twee Belgische films zijn geselecteerd voor het Festival van Cannes voor de 20e Cinéfondation, een nevensectie. Die werd in 1998 opgericht voor de producties van filmscholen uit de hele wereld, om de jonge creatieve film te ondersteunen.

Voor zijn 20e editie selecteerde Cinéfondation zestien films, waarvan 14 fictie- en twee animatiefilms, uit in totaal 2.600 ingestuurde werken van filmscholen wereldwijd. Er waren veertien landen uit drie continenten vertegenwoordigd. De twee Belgische inzendingen zijn: Paul est là, de middellange afstudeerfilm (24 minuten) van Valentina Maurel voor het Institut National Supérieur des Arts du Spectacle et des Techniques de Diffusion de la Fédération Wallonie-Bruxelles (INSAS) en Camouflage, in een regie van Imge Özbilge. Die laatste is een kortfilm (6 minuten), gedraaid door de School of Arts van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten-Hogeschool Gent. Het eerste is een intimistisch werk over de onverwachte terugkeer van ene Paul in het leven van een jonge vrouw. De tweede een animatiefilm waarvan de esthetiek geïnspireerd is op Ottomaanse miniaturen.

De jury van Cinéfondation, bestaande uit mensen uit het vak en voorgezeten door bekende regisseurs of acteurs, reikt drie prijzen uit voor de beste kortfilms. De eerste prijs is 15.000 euro waard, de tweede 11.250 euro en de derde 7.500 euro. Ze worden uitgereikt tijdens een ceremonie die aan de vertoning van de bekroonde films op vrijdag 26 mei voorafgaat. Cinéfondation is een schitterende springplank voor aankomende jonge regisseurs en een steun voor al wat meer ervaren  collega’s.