Tentoonstelling Energy/Mass van Koen Vanmechelen in Detroit

26/10/2016

Tot 17 december loopt in galerie Wasserman Projects in Eastern Market in Detroit de tentoonstelling Energy/Mass van Sint-Truidenaar Koen Vanmechelen. Een nieuwe etappe in het Cosmopolitan Chicken Project (CCP) van de artiest.

Niets is wat het lijkt. Dat is een van de vele lessen die we trekken uit het Cosmopolitan Chicken Project (CCP), een wereldwijd kruisingsprogramma met regionale en nationale kippenrassen dat in 1998  werd opgestart door visueel artiest Koen Vanmechelen. Hij beweert dat elke nieuwe generatie bastaards resistenter was dan haar raszuivere ouders. Ze zouden langer leven, beter bestand zijn tegen ziektes en zich minder agressief gedragen. Het uiteindelijke resultaat van meerdere bastaardgeneraties is een echte Cosmopolitan Chicken, die de genen bezit van alle kippenrassen. Aan de basis van al die rassen ligt de Red Junglefowl. Al haar afstammelingen zijn door mensen gemaakt en zijn onvruchtbaar. Vanmechelen kiest een gekruiste kip als nieuw uitgangspunt.

Zijn werk is al even divers en hybride als de Cosmopolitan Chicken: een unieke mix van schilderijen, tekeningen, foto’s, video’s, nieuwe 3D-technieken, installaties en houtsculpturen. Met als hoofdthema de kip en het ei. Centraal in zijn project staat het ene noch het andere, maar de kruising en diversiteit die eruit voortvloeien. De Cosmopolitan Chicken weerspiegelt ons bestaan. Elk organisme heeft andere organismen nodig om te overleven. Vanmechelen ziet in de kip een metafoor voor de mens en in het ei een metafoor voor de wereld als laboratorium van de toekomst. Het ei is een beschutte omgeving en een bron van leven, maar het is ook een kooi waar we moeten uitkomen. Kruisen heeft vaak onvoorspelbare gevolgen. Daarom is het CCP een antwoord op de vooruitgang, een nooit voltooid kunstwerk waarvan het uiteindelijke resultaat een open vraag blijft. Het wil symbool staan voor de toekomst: een uitgangspunt voor een nieuwe nooit eindigende evolutievorm, een doorlopend proces van diversifiëring en genetische recombinatie. Het komt erop neer dat kunst, wetenschappen, filosofie, politiek en ethiek een harmonieus geheel vormen. Zo ziet Vanmechelen de existentiële vraagstukken van de individuele identiteit en van het leven, en ook de huidige problemen van mondialisering, racisme, genetische modificatie en klonen.

Elk jaar voegt Vanmechelen een nieuw ras toe aan het CCP, dat in 2016 20 jaar bestaat. Voor deze tentoonstelling kruist hij de 19e generatie Mechelse Cemani-kip met de Amerikaanse Wyandotte. Daaruit wordt de 20e generatie Mechelse Wyandotte geboren, die DNA-materiaal erft van 20 verschillende rassen uit vijf continenten. Zo stelt Wasserman Projects een nieuwe fase in het CCP van Koen Vanmechelen voor. De expo toont naast de levende kippen van het CCP werk van de artiest in 2D en 3D en hoe geëngageerd hij omgaat met de begrippen singulariteit-dualiteit, gemengd met metaforische uitbeeldingen van de kip en het ei. De expo Energy/Mass loopt tot 17 december in Detroit.