Stripalbums, stripbladen, stripmerchandising … en stripmuren

12/08/2019

Het stripverhaal is een volwaardige kunst en de Belgische striptraditie heeft alle kwaliteiten om mondiaal mee te spelen. Dat staat buiten kijf. Leg uw album even terzijde en ga op zoek naar uw favoriete personages, meer dan levensgroot, op een van de zowat 60 stripmuren her en der in Brussel.

Sinds begin jaren 1990 verwijderde de stad Brussel stelselmatig grote schreeuwlelijke reclamefolders die het centrum ontsierden. Maar wat achterbleef waren vervallen muren die dringend moesten worden gerestaureerd. Op één daarvan, aan de Kolenmarkt, verscheen in 1991 het eerste fresco: Ragebol van de Brusselse striptekenaar Frank Pé. Een mooi initiatief, dat kunst en stadsvernieuwing met elkaar verzoent. Brussel hecht veel belang aan de rijke en gevarieerde Belgisch striptraditie. Door de jaren heen verwierven allerlei bekende personages een prominente plek in het Brusselse stadslandschap, zoals Kuifje, Nero, Suske & Wiske, FC De Kampioenen, Jommeke, Kiekeboe, Blake & Mortimer, Guust Flater, Tiny, Bollie & Billie, Lucky Luke, Robbedoes, Asterix, Kwik & Flupke, de smurfen … Ook jong tekentalent uit binnen- en buitenland en minder klassieke vormen als de gagstrips en graphic novels duiken op. Inmiddels kleuren bijna 60 stripmuren het stad en de volgende twee jaar komen er daar nog acht bij, in de deelgemeente Haren.

De Harenaren krijgen inspraak in de thema’s. Benieuwd welke scènes ze met de auteurs suggereren om hun wijk in de schijnwerper te zetten.