Stocletpaleis, uitzonderlijke architectuur

11/10/2019

Het Stockletpaleis werd in juni 2009 in zijn geheel opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Brusselse gebouw werd in 1905 opgetrokken door architect Josef Hoffman, op vraag van bankier en verzamelaar Adolphe Stocklet, die hiermee zijn liefde voor zijn vrouw, Suzanne, wilde tonen.

Het houdt het midden tussen de art nouveau en de art deco en kondigt de overgang naar het modernisme aan. Hoffman had zowel financieel als esthetisch de vrije hand en dus omringde hij zich met de knapste 20e-eeuwse avant-gardisten. 

De plafondmozaïeken zijn van Leopold Forstner en het albasten beeld op de binnenfontein van George Minne. Gustave Klimt schilderde de muurfresco’s en Hoffman zelf ontwierp de Bösendorfer-vleugelpiano die in het muzieksalon te pronk staat.

Het Stockletpaleis, voltooid in 1911, getuigt van de nieuwe ideeën in de 20e-eeuwse Europese architectuur en is het perfecte icoon van de Wiener Secession.

Jammer genoeg is sinds het overlijden van barones Stocklet tien jaar geleden het gebouw niet meer open voor het publiek. Als u echter voorbij nr. 279-281 op de Tervurenlaan loopt, merkt u dat het buitenaanzicht, met zijn kubusvormige, uitgezuiverde gevel bedekt met marmer en versierd met bronzen lijstwerk, de omweg loont, en ziet u ook de toren met de sculpturen van Frank Metzer bovenop.