Stefan Hertmans wint prestigieuze AKO-literatuurprijs 2014

13/11/2014

De Belg Stefan Hertmans won met zijn boek ‘Oorlog en terpentijn’ de prestigieuze AKO literatuurprijs 2014. De AKO literatuurprijs wordt sinds 1987 uitgereikt als bekroning voor het beste Nederlandstalige literair boek. Het is nog maar de vijfde keer dat een Belg de prijs wint. Hertmans ontving een sculptuur van Eugène Peters en 50.000 euro. Van het boek werden al 125.000 exemplaren verkocht in Nederland en Vlaanderen (Nederlandstalig deel van België).

De jury besloot dat Hertmans met ‘Oorlog en terpentijn’ zijn meesterproef levert, die nu al de status van een klassieker heeft. Honderd jaar na de start van de eerste wereldoorlog, verwerkt Hertmans de memoires van zijn grootvader die vocht aan het IJzerfront in een roman die balanceert op de grens tussen fictie en non-fictie. Feit en fictie, realisme en surrealisme, beeld en verbeelding worden gemengd tot een indrukwekkend verhaal. Oorlog en terpentijn is niet enkel een oorlogsroman, maar ook een familiekroniek en zelfs een hartverscheurend liefdesverhaal.

Stefan Hertmans (°Gent, 31.03.1951) is een Belgisch Nederlandstalig auteur van een omvangrijk literair en essayistisch oeuvre, waarvoor hij zowel in binnen- als buitenland werd onderscheiden. Hij publiceerde poëzie, romans, essays, theaterteksten, kortverhalen en een handboek over kunstagogiek. Zijn gedichten en verhalen verschenen in het Frans, Spaans, Italiaans, Roemeens, Kroatisch, Duits en Bulgaars. Hij doceerde in de master opleiding van de Koninklijke Academie voor Schone kunsten (KASK, Hogeschool Gent) en leidde er het Studium Generale tot oktober 2010. Hij doceerde of gaf lezingen aan de Sorbonne, de universiteiten van Wenen, Berlijn, Gent en Mexico City, Library of Congress (Washington) en  University College London.