Sound artist Winne Clement uit Gent maakte langste fluit ter wereld

23/03/2023

Liefst 8 meter. Zo lang is de boventoonfluit van instrumentenbouwer Winne Clement. Hij leverde de klanken waar componist Rob Simonsen zijn muziek op baseerde voor de tweevoudige Oscarwinnaar The Whale. Close heeft dan wel naast het felbegeerde beeldje gegrepen, maar België laat zich duidelijk horen in Hollywood en elders in de wereld.

Van kindsbeen af was Winne Clement geboeid door houtbewerken. Creatief bezig zijn zit hem in de vingers. Dat in combinatie met zijn passie voor klank en muziek bracht deze autodidact er na jaren toe zelf kwalitatief degelijke etnische instrumenten te maken, holle buizen met gaten erin. Elke winter gaat hij in het bos op zoek naar meestal inheems hout, dat hij later met antieke handboren uitlepelt tot het klanken en vibraties produceert die naar de keel grijpen. 

Inmiddels heeft Winne wereldwijd een stevige reputatie als ambachtelijk instrumentenbouwer. Zijn meest opvallende recente creatie is de acht meter lange en demonteerbare fluit met een kenmerkende basklank, gemaakt van pvc-buizen uit een doe-het-zelfwinkel in een omhulsel van rotan. De grootste bespeelbare fluit ter wereld, wat Guinness World Records daar ook van mag zeggen. Een opdracht van filmmaker Rob Simonsen voor The Whale en een geslaagde uitdaging voor Winne in de uitstekende akoestiek van de kapel van de Zusters van Liefde J. M. aan de Molenaarsstraat 24 in Gent.

‘Zou de foute spelling van mijn naam als sound artist designer in de aftiteling zijn aangepast?’, grapte Winne nog …