Solvayhuis eindelijk open voor publiek

30/06/2021

Dit herenhuis is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de art nouveau en een totaalkunstwerk. Het perfecte voorbeeld van het vakmanschap van de Belgische architect Victor Horta (1861-1947), beschouwd als de voorloper van deze in Brussel ontstane stijl. Sinds kort kunnen nieuwsgierigen deze architecturale parel op afspraak gaan ontdekken.

Het statige herenhuis, gebouwd tussen 1895 en 1903 in opdracht van Armand Solvay, de zoon van de bekende industrieel, kwam in 2000 op de Werelderfgoedlijst. Het beschikt over geavanceerde technologie van toen (verwarming, elektriciteit, klimaatregeling …), om maar te zwijgen van zijn adembenemend fraaie binnenhuisdecoratie. Het immense fortuin van de opdrachtgever verklaart waarom de architect volledig zijn gang mocht gaan, zonder enige financiële beperking, in dit omvangrijke project aan de Louizalaan.

Wat er een totaalkunstwerk van maakt, is dat werkelijk alles het stempel van Victor Horta draagt. De plannen, gevels, het trappenhuis waar alle salons op uitkomen, de verfijnde glaspartijen en grote glazen deuren natuurlijk, maar ook de inboedel, tot de piano, plinten en radiatormantels toe. Wat het bovendien uniek maakt, is dat alle originele meubels en ornamenten zijn bewaard gebleven in het pand. Trouwens, onze hoofdstad telt nog altijd ruim 500 art-nouveaugebouwen.

U kunt uw bezoek reserveren op www.hotelsolvay.be