Shooting Star Martha Canga Antonio

15/12/2015

Het Internationaal Filmfestival van Berlijn heeft de Belgische actrice Martha Canga Antonio verkozen tot één van de Europese Shooting Stars voor 2016. De actrice wordt naar voor geschoven als één van de 10 meest beloftevolle jonge acteurs en actrices van het moment. Een internationale jury van filmexperts selecteerde Antonio uit 24 kandidaten die voorgedragen werden door de leden van European Film Promotion, het Europese filmpromotienetwerk dat het Shooting Stars initiatief organiseert.

De jury looft in zijn rapport het acteerdebuut van Antonio: "In Black, een verhaal over bendegeweld in de beruchte wijk Molenbeek in Brussel, maakt Antonio een opmerkelijk debuut als een moderne Julia. In haar allereerste filmrol getuigt ze meteen van perfecte timing, moed, vastberadenheid en een aangeboren acteertalent ".

"Nooit gedacht dat een buikgevoel me tot in Berlijn zou brengen", alsdus Antonio in een eerste reactie. De regisseurs van Black, Adil El Arbi en Bilall Fallah, kozen Antonio uit 450 vrouwen die auditie deden voor een rol in de film.  Hoewel Antonio geen acteerles volgde of ervaring had, kreeg ze de hoofdrol in de film en dit onder andere op aanraden van een andere Belgische regisseur, Hans Herbots, die El Arbi en Fallah aanmoedigde Antonio serieus te overwegen “omdat ze iets ontwapenend over haar had”.

Al vanaf de wereldpremière van Black in Toronto wist de prestatie van Antonio de nodige aandacht te trekken. Haar vertolking als de 15-jarige Mavela die verstrikt geraakt in haar gevoelens voor een jongen van een rivaliserende bende en haar loyaliteit tegenover haar eigen groep, leverde haar op de toonaangevende Amerikaanse website IndieWire een plaats op in het lijstje van ‘negen acteurs om in de gaten te houden’. Afgelopen maand werd de actrice nog bekroond met de prijs voor Beste Actrice op het Black Nights Film Festival in Tallinn.

De Shooting Stars is een springplank voor jong acteertalent uit Europa en lanceerde eerder al de carrière van acteurs als Daniel Craig, Carey Muligan, Alicia Vikander, Daniël Brühl. Antonio is niet de eerste Belg die zo in de schijnwerpers geplaats wordt; Michaël Pas (1998), Filip Peeters (2001), Jérémie Renier (2002), Matthias Schoenaerts (2003), Marie Vinck (2005) en Kevin Janssens (2007) gingen haar al voor.

Naast de Belgische actrice bestaat de Shooting Stars lichting 2016 uit Lou de Laâge (Frankrijk), Jella Haase (Duitsland), Reinout Scholten van Aschat (Nederland), Atli Óskar Fjalarsson uit IJsland, de Italiaanse Sara Serraiocco, María Valverde (Spanje), Kacey Mottet Klein (Zwitserland), Daphné Patakia uit Griekenland en Tihana Lazović uit Kroatië. Alle 10 zijn ze uitgenodigd op het Internationaal Filmfestival van Berlijn (van 11 tot 21 februari 2016) waar ze niet alleen voorgesteld worden aan pers, publiek en de aanwezige filmprofessionals, maar ook aan tal van workshops en events deelnemen en casting directors, agents en filmmakers kunnen ontmoeten.