Shadi Torbey opnieuw in België!

08/07/2016

Van 3 tot 9 juli 2016 keerde Brussel heel even terug naar de tijd van Mozart en van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk met de opvoering van "Le Nozze Di Figaro" waarin de Belgische operazanger met Libanese roots, Shadi Torbey, de rol van Figaro vertolkte. In het Brusselse Théâtre Royal du Parc, een gebouw met een markante historische en culturele waarde, dompelde de zanger het publiek onder in de pracht van Mozarts talent.

Shadi Torbey was in 2004 derde laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd. Het personage Figaro blijft hem fascineren en samen met het hele ensemble bracht hij met een sprankelende passie een van de meesterwerken van Mozart tot leven.

"In die rol kan ik alle mogelijkheden van mijn stem kwijt", aldus de zanger. "Eerst is Figaro een intrigant en manipulator, een geslepen dienaar. Maar dan ontpopt hij zich stilaan tot een scherpzinnige man die zijn liefde voor Susanna niet wil laten ondermijnen en elke sta-in-de-weg van zijn meester de Graaf Almaviva, handig ontwijkt. Alleen loopt niets zoals gepland. Hij komt geregeld in een lastig parket terecht maar even snel weet hij zich eruit te redden. Hoe menselijk is dat! Ieder van ons kan zich herkennen in de vele reacties en situaties. Wat je ook overkomt, er is altijd  een uitweg."

Met dit heerlijke werk van de door Shadi Torbey zo bewonderde Mozart als opener, was de eerste editie van het festival "MidSummer Mozartiade" meteen een schot in de roos voor organisator Amadeus & Co. Shadi Torbey vond het heerlijk om opnieuw in Brussel te kunnen samenwerken met muzikaal directeur David Miller en artistiek directeur Eric Gobin. Hij heeft alle lof voor dit initiatief van de vzw Amadeus & Co die een podium geeft aan Belgische artiesten. Voor de tweede editie van het festival houdt Torbey graag ruimte vrij in zijn agenda.

En zo kwam het dat negen jaar na zijn laatste optreden in de Belgische hoofdstad Shadi Torbey samen met het hele ensemble, de Mozartfans in de kleine Italiaans aandoende zaal van het Théâtre Royal du Parc betoverde met een onovertroffen vertolking.

Verdere informatie op de website van de vereniging Amadeus & Co.