Salvatore Adamo wordt uiteindelijk Belg!

12/11/2018

Kort voor zijn 75e verjaardag kondigde zanger Salvatore Adamo het aan in de Belgische pers: hij heeft onlangs de Belgische nationaliteit aangevraagd. Italië stond tot dusver niet toe dat zijn ingezetenen de dubbele nationaliteit hebben, maar heeft de regels ter zake herzien.

Als je op internet opzoekt welke nationaliteit Salvatore Adamo heeft, lees je in menig biografisch overzicht: Belg of Italiaanse Belg. Nochtans is de vertolker van liedjes als Laisse tes Mains sur mes Hanches, C'est la Vie en Inch'allah officieel nog altijd geen Belg. En dat terwijl dit muziekicoon van bij ons al 72 jaar in België woont. De verklaring is eenvoudig: Ik vind dat ik dat uit dankbaarheid moest doen … ‘Voor mij was het belangrijk mijn Italiaanse nationaliteit te behouden, uit respect voor mijn ouders. Nu krijg ik er twee, ik ben een gelukkig man’, vertelde de zanger aan de RTBF.

Sinds zijn vroegste successen wordt Salvatore Adamo geassocieerd met België, waar hij als jongetje aankwam. Maar hij is wel degelijk geboren in Italië, meer bepaald in Cosimo op Sicilië, op 1 november 1943. En dus reist hij sindsdien met een Italiaans paspoort.

Ook zijn geboorteland vergeet hem niet: enkele dagen geleden was hij op doorreis in San Remo om er de Luigi Tencoprijs in ontvangst te nemen, het equivalent van de MIA’s, de Vlaamse muziekprijzen. De avond stond in het teken van migranten. Salvatore Adamo maakte bekend dat hij een nieuw nummer uit had, Migrant, dat klinkt als een oproep in het huidige migratiedebat. 

Toch wenst de zanger met dit nummer, dat twee jaar geleden uitkwam, geen kleur te bekennen in het politieke schaakspel: ‘Ik heb mijn liedjes nooit politiek gekleurd, mijn boodschap is humanistisch.’.

*Opgetekend door V.D.W. en CVD in La Libre van donderdag 25 oktober 2018