Rubens' tuin in Antwerpen, winnaar van de Europese Erfgoedprijs 2020

20/05/2020

De Europese Commissie en Europa Nostra hebben de hoogste Europese onderscheiding op het gebied van erfgoed toegekend. De beroemde tuin van de Antwerpse schilder is een van de 21 winnaars in 2020.

In de tijd van Peter Paul Rubens (1577-1640) werd het hebben van een tuin gezien als een symbool van maatschappelijk succes. In feite was Rubens' tuinman zijn best betaalde medewerker. En in zijn grote bibliotheek waren de boeken over tuinieren ongetwijfeld het meest waardevol. Naast de tulpen, die in die tijd erg duur waren, behoorden aardappelplanten, die net uit Amerika waren aangekomen, tot de meest populaire planten in de 17e eeuwse sierkunst. De architectonische setting van deze groene hoek van het huis van de meester, ontworpen volgens zijn persoonlijke instructies, werd daarom, net als zijn picturale prestaties, als een van de meest elegante van zijn tijd ervaren. 

Na verloop van tijd en slachtoffer van vervuiling, waterinfiltratie, structurele verzakkingen, maar ook ongepaste menselijke tussenkomst, was het nodig om herstelwerkzaamheden uit te voeren. Het heeft twee jaar geduurd om de beroemde tuin van Rubens' huis, die elk jaar door duizenden toeristen wordt bezocht, in zijn oude glorie te herstellen. 

De Rubens-tuin is dan ook een van de 21 projecten die de Europese Erfgoedprijs van de Europese Commissie en Europa Nostra (Ons Europa in het Latijn), de federatie voor de bescherming van het culturele en natuurlijke erfgoed van Europa, hebben gewonnen.