Recordopbrengst voor iconisch werk van Magritte

10/03/2022

De gelukkige koper zal 61 miljoen euro moeten hebben ophoesten voor L’Empire des Lumières (Het Rijk der Lichten), een werk van René Magritte, geveild door Sotheby’s en geschat op 53 miljoen euro.

Het zopas verkochte oliefverfschilderij op doek behoort tot een reeks die de artiest maakte in 1953 en 1954. Het onderste deel stelt een Brusselse villa bij nacht voor, verlciht door een lantaarn, terwijl de lichtblauwe en -bewolkte hemel bij dag het verrassende effect heeft van de tijd die wordt verdicht.

L’Empire des Lumières is een van de bekendste werken van de Belgische surrealist, naast La Trahison des Images (Ceci n’est pas une pipe) (Het Verraad van de Voorstelling) en Fils de l’Homme (De Zoon des Mensen), een man die voor de zee staat met een groene appel voor zijn gezicht. Het gaat door voor een van de meest iconische doeken in de 20e-eeuwse kunst. U kunt een exemplaar van de reeks bewonderen in de Peggy Guggenheim Collection in Venetië, in het Museum of Modern Art in New York, in de Menil Collection in Houston, Texas en uiteraard thuis in Brussel in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.