Puik van de Belgische zevende kunst op Les Magritte du Cinéma

18/02/2019

Voor het negende jaar op rij heeft 'Les Magritte' de filmprijzen uitgereikt aan de beste Belgische films, acteurs en regisseurs van 2018. We blikken terug op een avond waar het Belgiëgevoel regeerde.

Sinds 2011 organiseert de Académie André Delvaux, vernoemd naar een van de grootste Belgische filmregisseurs, begin februari in Brussel een festival. Zijn opzet? De rijkdom en de variatie van de Belgische film promoten. Zijn naam? Les Magritte du Cinéma, als eerbetoon aan de Belgische surrealistische schilder René Magritte.

Dit jaar trad een nieuwe generatie Belgische acteurs en filmmakers voor het voetlicht. Van Lena Girard Voss tot Thomas Mustin, respectievelijk bekroond tot Beste Vrouwelijke Ontdekking in Nos Batailles en Beste Mannelijke Ontdekking in L’Échange des Princesses, over Victor Polster en Arieh Worthalter, respectievelijk Beste Acteur en Beste Mannelijke Bijrol in Girl. Er dient zich in onze zevende kunst duidelijk nieuw talent aan. De amper 28-jarige Lukas Dhont scoorde met zijn debuutlangspeelfilm; zo won hij de prijs voor Beste Vlaamse Film en die voor Beste Scenario. Nos Batailles, de tweede film van Guillaume Senez, haalde drie prijzen binnen: die voor Beste Film, Beste Regie en Beste Vrouwelijke Bijrol voor Lucie Debay. Lubna Azabel kreeg de prijs voor Beste Actrice voor haar rol in Tueurs. Vermeldenswaard is ook Bitter Flowers van Olivier Meys, die naar huis ging met de prijs voor de Beste Debuutfilm.

In totaal zijn er 22 onderscheidingen uitgereikt.

De volledige erelijst van deze editie vindt u op: https://www.lesmagritteducinema.com/palmares2019.php?lang=fr .